Utflykt Bellsåstornet

Då var det dags för en liten utflykt igen. Denna gång drog vi iväg till Bellsåstornet som ligger mellan Annefors och Hällbo utanför Bollnäs.
Ett gammalt brandtorn som är 20 meter högt där du klättrar upp på rätt smal järntrappa med pinnsteg.

Att hitta till det här tornet var riktigt enkelt. När man kommer fram till Belsbo så finns det en stor gammal träskylt som det står Bellsåstornet på där man ska svänga ner, följ vägen ca 1km(se upp för uppstickande stenar i vägen om ni har låg bil) så kommer ni se en till likadan träskylt på vänster sida av vägen, där det också går att parkera. Det finns plats för 2-3 bilar där.

Efter att man klivit ur bilen så är det en vandring på 1km uppåt, men det är ganska lätt promenad ändå, genom skog, över ett hygge och genom skog igen innan man kan skymta nederdelen av tornet innan man kommer ut ur skogen och ser det höga tornet.
Alldeles vid tornet finns en fin grillplats med vindskydd samt en liten stuga, tyvärr ingen utsikt alls härifrån, utan ska man ha utsikt så måste man upp de tjugo metrarna i tornet.

Det är platåer i varje hörn av tornet där stegarna byter av varandra, så är man höjdrädd kan man stå på de här för att lugna nerverna(eller släppa förbi någon som klättrar snabbare). När man ska klättra upp för den sista trappan så klättrar man på utsidan av tornet vilket nog kan kännas lite läskigt. Sen när man är där uppe så är gången lika smal som trapporna men det finns en stuga att gå in i om man vill, och det vill man ju för det finns en gästbok där att skriva i så man kan visa att man tog sig upp.

Här kommer lite bilder från dagen, jag hade tänkt fota lite mer omgivning men så kom den lilla svartvita mesen som någon gärna får skriva vad det är för någon och då åkte teleobjektivet på igen och sen glömde jag bort att ta mera vyer. Bofinken klara jag av själv men de övriga vet jag inte vad det är. Grön Sandjägare såg vi också på vägen tillbaka, fotade den tyvärr enbart med mobilen för jag var så hungrig så jag orkade inte byta till makro.

Leave Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *